Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Δ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ( ΝΟΕ. 1973 – ΙΟΥΛ.1974) ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

1) Ανατρέχοντας στο παρελθόν επί του καθεστώτος της δικτατορίας του Ιωαννίδη από ιστορικής επόψεως σε σύγκριση με το προ αυτού παρελθόν, αλλά και με το μεταγενέστερο μεταπολιτευτικό καθεστώς οφείλουμε να αναφερθούμε και στα θετικά επιτεύγματά του, μακριά από τις όποιες προκαταλήψεις που εξακολουθούν να διατηρούν μερικοί – μερικοί, να βλέπουν τα γεγονότα με παρωπίδες, αδικαιολόγητα, λόγω σκοπιμοτήτων.
2) Το 1974, τα μεγάλα ενεργειακά Καρτέλ εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων ( οι «Επτά Αδελφές» ARAMCO, Τεξανικά Πετρέλαια κλπ), πρότειναν μοιρασιά στον Ιωαννίδη, το 80% αυτοί και το 20% η Ελλάς, πράγμα το οποίο αρνήθηκε και αυτό απετέλεσε μιαν αιτία για την ανατροπή του δια συνομωσίας και προδοσίας , όπως και επραγματοποιήθη.
3) Πέραν της του 1968, επί καθεστώτος Ιωαννίδη μέχρι τέλους Δεκεμβρίου 1973 είχαν υπογραφεί πλέον άλλες -18- συμβάσεις ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων με ξένες εταιρίες.
4) Από το σύνολο των ως άνω -19-, οι τρείς πρώτες γεωτρήσεις της εταιρίας OCEANIC, έγιναν στο Θρακικό Πέλαγος όπου απέδειξαν την ύπαρξη πετρελαίου. Η OCEANIC την 18η Δεκεμβρίου 1973 επεχείρησε την έναρξη της τετάρτης βαθειάς θαλάσσιας γεωτρήσεως εις βάθος 3.170 μέτρων, υπό την ονομασία «ΠΡΙΝΟΣ-1» στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου. Η γεώτρηση αυτή το Φεβρουάριο 1974 κατέληξε στη ανακάλυψη μεγάλων πετρελαιοφόρων οριζόντων που διεπιστώθη δια δοκιμής παραγωγής ως καλής ποιότητος πετρελαίου 27,8ΑΓΠ.
5) Για την χαρτογράφηση της έκτασης του κοιτάσματος, η OCEANIC έκανε μεταξύ Μαρτίου – Απριλίου 1974, πέμπτη γεώτρηση την «ΠΡΙΝΟΣ-2», 1 χιλ. Βορειότερα της «ΠΡΙΝΟΣ-1» και συνάντησε το πετρελαιοφόρο πεδίο σε βάθος 8.500 ποδών. Τα ανακτήσιμα αποθέματα του κοιτάσματος υπολογίσθηκαν σε 200.000.000 βαρέλια υδρογονανθράκων, υγρών και αερίων, με έναρξη παραγωγής στα μέσα του 1975 και με ποσότητα 50.000 βαρελιών ημερησίως.
6) Η επίσημη αναγγελία στον ελληνικό και ξένο τύπο της ανακαλύψεως των κοιτασμάτων έγινε από τον Α. Ανδρουτσόπουλο την 14η Φεβρ.1974 και εδηλώθη η επέκταση των ερευνών και για άλλα κοιτάσματα. Ο Υπουργός Βιομηχανίας Κυπραίος ανήγγειλε επίσης επισήμως,ότι 50.000 βαρέλια θα εξήγοντο ημερησίως επί μιαν τουλάχιστον εικοσαετία, μέχρι το 1994, μόνον από το κοίτασμα «ΠΡΙΝΟΣ», ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας κατά το 1/3. Ο Υπουργός Βιομηχανίας ανήγγειλε ωσαύτως, το 1974,την ύπαρξη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Καβάλας, ετέρου κοιτάσματος φυσικού αερίου με δυνατότητα παραγωγής ημερησίως περίπου 40.000.000 κυβικών ποδών.
7) Επικεφαλής της OCEANIC ήταν ο Πρόεδρος Greenberg, ο Αντιπρόεδρος Ettinger και ο υπεύθυνος γεωτρήσεων ο Brandley. Αυτοί ενδιαφέροντο για την επέκταση γεωτρήσεων εντός του Θερμαϊκού κόλπου, στο μέσον των εκβολών του Νέστου και δυτικά της Καβάλας, επιδιώκοντες την ανάθεση σ’αυτούς των περιοχών αυτών, πλην της αρχικής της Θάσου.
8) Επ’ αυτού ο Υπουργός Βιομηχανίας Κ. Κυπραίος εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό Α. Ανδρουτσόπουλο την ανάληψη των γεωτρήσεων υπό του Ελληνικού Δημοσίου με δαπάνη 8.000.000 δολαρίων, βαρύνουσα μεν τον προϋπολογισμό, αλλά με μεγάλα οικονομικά οφέλη, εφόσον δεν θα υπήρχαν ξένες εταιρίες για να διαμοιρασθούν τα κέρδη, οι οποίες ήσαν Αμερικανικές, Καναδικές και Γαλλικές.
9) Το Ελληνικό Δημόσιο είχε δικαιώματα έρευνας και εκμεταλλεύσεως κοιτασμάτων υγρών και αερίων υδρογονανθράκων για μεν το ηπειρωτικό υπέδαφος με το Νόμο 3948/1959, για δε την ελληνική υφαλοκρηπίδα με το Ν.Δ.142/1969.
10) Η εταιρία OCEANIC ήταν απόλυτα πεπεισμένη για την ύπαρξη εκτεταμένων κοιτασμάτων πετρελαίου. Ο πρόεδρος ενεχείρησε στον Α.Ανδρουτσόπουλο λεπτομερή χάρτη των πετρελαιοφόρων περιοχών. Ο ίδιος δέχθηκε κατόπιν πιέσεως του Α.Ανδρουτσόπουλου να αρχίσει η εξόρυξη εντός του 1974, έστω και σε μικρές ποσότητες, είχε δε γράψει και άρθρο στο παγκοσμίου κυκλοφορίας και κύρους περιοδικό «OIL AND GASS ZOYRNAL» που εκδίδεται στο Ντένβερ του Κολοράντο ότι η ημερήσια παραγωγή του «ΠΡΙΝΟΣ» θα ανέρχεται σε 20.000 βαρέλια και η του κόλπου της Καβάλας σε 150.000 βαρέλια ημερησίως.
11) Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο Ιωαννίδης σε στενό οικείο του κύκλο, του άσκησαν προσωπικά πιέσεις οι Αμερικανοί, να αναλάβουν την οργάνωση, επόπτευση και έλεγχο των εξορύξεων και εις αντάλλαγμα να λάβουν αυτοί το 80% των κερδών από την εκμετάλλευση και εμπορία και εμείς το 20%. Ο Ιωαννίδης για να τους δοκιμάσει, τους αντέστρεψε την πρόταση: Eμείς να παίρνουμε το 80% και αυτοί το 20%. Τότε οι Αμερικανοί επεχείρησαν να τον εξαγοράσουν για να αποδεχθεί την πρότασή τους, προσφέροντάς του προσωπικώς, ως δωροδοκία, 500.000.000 δολάρια! Όμως ο αδέκαστος και τιμιότατος Δ. Ιωαννίδης απέρριψε την πρόταση και την δωροδοκία των Αμερικανών μετά βδελυγμίας! ( Η σύγκριση με τους μιζαδόρους πολιτικούς του Μεταπολιτευτικού Καθεστώτος είναι συντριπτική!).
12) ΄Εκτοτε ουδεμία απόπειρα σεισμικών ερευνών εντοπισμού, γεωτρήσεως και εξορύξεως πετρελαίων ανελήφθη από τις κυβερνήσεις του Μεταπολιτευτικού Καθεστώτος. Ο μεν Κ.Καραμανλής υπέγραψε με τους Τούρκους τη Συμφωνία της Βέρνης το 1976, με την οποία ανεστάλησαν οι έρευνες στο Αιγαίο, ο δε Α. Παπανδρέου αργότερα στο Νταβός υπέγραψε το ίδιο και αναφώνησε μεταγενέστερα το… «Mea Culpa».
13) Ο Υπουργός Βιομηχανίας Μ.΄Εβερτ, αρνήθηκε το 1976 πρόταση του Σωτ. Σοφιανόπουλου για έρευνες στο Ιόνιο! Γιατί; Οι Τούρκοι δεν διεκδικούσαν τίποτε εκεί! ΄Ηδη είχαν ανακαλυφθεί, ως προείπαμε, τα κοιτάσματα ΠΡΙΝΟΥ, Νότιας Καβάλας, Βορείου ΠΡΙΝΟΥ και ΄Εψιλον στο Θρακικό Πέλαγος. Μετά τη Μεταπολίτευση ανεκαλύφθη το κοίτασμα στην υποθαλάσσια περιοχή του Κατακώλου στην Β.Δ. Πελοπόννησο και το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή. ΄Εγιναν και άλλες -6- γεωτρήσεις ( ελάχιστες σε αριθμό) στην Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Β.Δ. Πελοπόννησο και Πατραϊκό κόλπο από ξένες εταιρίες, οι οποίες απέβησαν άγονες και οι εταιρίες απεχώρησαν, δεδομένου ότι οι Μεταπολιτευτικές Κυβερνήσεις ουδέν ενδιαφέρον επεδείκνυαν προς παρακίνηση και διευκόλυνσή τους για έρευνες, πράγμα πολύ ύποπτο προς εντολοδότες τους για τους νοήμονες. ΄Εκτοτε ως προελέχθη, από το 1976, ουδεμία άλλη γεώτρηση έγινε μέχρι σήμερα ( ενώ για πλήρη πανελλαδικό έλεγχο απαιτούνται περί τις 2.000 γεωτρήσεις) και το θέμα «έκλεισε», προφανώς με έξωθεν εντολή των Επικυρίαρχων της Ελλάδος προς τα ενεργούμενά τους πολιτικούς!
14) Συμπερασματικώς και επιγραμματικώς οι μεθοδεύσεις και εξελίξεις αυτές, ερευνών, εξορύξεως και εκμεταλλεύσεως των κοιτασμάτων, επί Ιωαννίδη, δυσαρέστησαν τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα των Καρτέλ πετρελαίου και των όπισθεν αυτών Παγκοσμίων Επικυρίαρχων και κατ’ επέκταση μεθόδευσαν την ανατροπή του Καθεστώτος Δ. Ιωαννίδη με την Κυπριακή κρίση και την προδοσία του Ιουλίου 1974.
15) Δυστυχώς από τότε, καμία απόπειρα σεισμικών ερευνών εντοπισμού, γεωτρήσεως και εξορύξεως υδρογονανθράκων, δεν ανελήφθη και δεν διενεργήθη από τις χρεοκοπημένες Μεταπολιτευτικές Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., οι οποίες διέλυσαν τα πάντα, έφεραν την Ελλάδα προ του χείλους του γκρεμού, να πνέει τα λοίσθια και να κινδυνεύει να χάσει και τα δικαιώματά της επί της ανηκούσης σ’ αυτήν ΑΟΖ, καθώς και επί της Εθνικής της Κυριαρχίας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits