Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

''ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΒΟΡΙΔΗ''‏

 ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ , ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΔΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ,,,,,,

ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ
ΕΔΩΩΩΩΩΩΩΩΩ..ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ .........

Σας παραθέτουμε τον διάλογο μεταξύ της Κυρίας Ουρανίας Παπανδρέου και του Υφυπουργού Υγείας χθες βράδυ στη Βουλή σχετικά με την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας, που όπως παραδέχτηκε και ο Κος Υπουργός μετά και την Υπογραφή του νέου Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κου Μάκη Βορίδη είναι έτοιμο να ξεκινήσει...Και ρώτάμε, όλοι οι προηγούμενοι Υπουργοί Υποδομών των κυβερνήσεων που πέρασαν γιατί δεν υπέγραφαν τόσα χρόνια;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πραγματικά ζητούμε απ’ αυτήν την Κυβέρνηση να λύσει τα εντελώς απλά θέματα, γι’ αυτό και επανέρχομαι κι εγώ σήμερα, κύριε Υπουργέ, με νέα επίκαιρη ερώτηση και παρακαλώ, αλλά συγχρόνως απαιτώ να απαντήσετε και να ενημερώσετε επιτέλους υπεύθυνα και ξεκάθαρα τον ευβοϊκό λαό, περί τίνος πρόκειται να συμβεί –ακριβώς όμως να μας το πείτε, κύριε Υπουργέ, κι όχι με μισόλογα και υποσχέσεις–  πού βρίσκεται η ανέγερση του πολύπαθου αλλά και πολυπόθητου για τον ευβοϊκό λαό Νοσοκομείου της Χαλκίδας.
Κύριε Υπουργέ, σας έχω υποβάλει κι άλλη ερώτηση πριν από κάποιους μήνες και ξέρετε ότι όχι μόνον εγώ αλλά και πάρα πολλοί άλλοι, οι περισσότεροι Ευβοείς, έχουμε χαρακτηρίσει αυτό το Νοσοκομείο της Χαλκίδας ως το «σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας». Και αυτό δεν είναι υπερβολή αφού, όπως ξέρετε, έχει εξαγγελθεί, περίπου θεμελιωθεί από δύο πρωθυπουργούς, και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας. Κυριολεκτικά όμως έχει θεμελιωθεί –δυστυχώς- σε λάθος οικόπεδο -κι αυτό το ξανατονίζω σήμερα, κύριε Υπουργέ- από Υπουργό Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
Τα αναφέρω αυτά γιατί θέλω να τονίσω τη διαχρονική και διακομματική κοροϊδία και ασυνέπεια απέναντι στον ευβοϊκό λαό.
Ενώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, είχαμε όλοι τη διαβεβαίωση ότι το θέμα του Νοσοκομείου Χαλκίδος έχει ρυθμιστεί και ότι το οικόπεδο έχει κατοχυρωθεί –γιατί όπως ανέφερα και προηγουμένως, το Νοσοκομείο αυτό είχε δύο φορές θεμελιωθεί σε λάθος οικόπεδο κι αυτή είναι η αλήθεια- την περασμένη εβδομάδα στον έγκυρο ευβοϊκό Τύπο είδαμε να γράφονται τα εξής. Στη «Γνώμη», επί παραδείγματι, γράφτηκε: «Τινάχθηκε στον αέρα το Νοσοκομείο της Χαλκίδας». Επίσης, στο Πανευβοϊκό Βήμα: «Οριστική η ακύρωση του Νοσοκομείου Χαλκίδος».
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι αναστάτωση δημιούργησαν αυτά τα νέα δεδομένα στον ευβοϊκό λαό και γιατί τινάζεται στον αέρα και πάλι το Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Αφού ρυθμίστηκε επιτέλους το θέμα του οικοπέδου, κύριε Υπουργέ, τώρα έχουμε ελλείψεις πιστώσεων και κονδυλίων, όπως ενημέρωσε τη ΔΕΠΑΝΟΜ η κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία απέσυρε και το εργοτάξιό της.
Κατά τα άλλα βέβαια, κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι σήμερα και λέω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει 170.000 ευρώ μηνιαίως ποινικές ρήτρες στη συγκεκριμένη κατασκευάστρια εταιρεία, γιατί έχουν αθετηθεί οι συμφωνίες.
Στη δευτερολογία μου θα πω και για τα υπόλοιπα.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, και για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης.
(SS)

(1ΜΒ)
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να κάνω μια παρατήρηση ότι όχι μόνο αυτή η Κυβέρνηση αλλά όλοι όσοι μετέχουν σε κυβερνήσεις, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και πρέπει να τρέξουν και να ολοκληρώνουν όλες τις παρεμβάσεις, που απαιτούνται.
Όμως, είμαστε μάρτυρες όλοι από το παρελθόν, πολύ απλά πράγματα να κολλούν και να μην προχωρούν τα έργα. Ένα απ’ αυτά είναι και το πολύπαθο έργο του Νοσοκομείου της Χαλκίδας. Έχετε δίκιο, κυρία συνάδελφε.
Κύριε Πρόεδρε, είναι η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση που γίνεται από την Κυρία Παπανδρέου. Υπήρχαν και ερωτήσεις γραπτές που απαντήθηκαν αλλά και αναφορές. Πρόκειται για ένα θέμα, που επειδή είμαστε και οι δυο γιατροί, κατανοούμε ότι όχι απλώς είναι πολύ σοβαρό έργο, όχι απλώς η χρησιμότητά του, η αξία του είναι μοναδική και είναι πολύτιμη, αλλά είναι και ένα έργο που συγκινεί και το παρακολουθεί ο κόσμος.
Και πράγματι υπήρξε εδώ και μια οκταετία, εννιαετία, λοιπόν, ένα σήριαλ, το οποίο δεν τελείωνε ποτέ. Έτσι αφού έγινε η πρώτη θεμελίωση και η πρώτη ανακοίνωση του έργου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το 2009 συμβασιοποιείται και πράγματι γίνεται για δεύτερη φορά η θεμελίωση –και τις δυο φορές υπήρξαν πρωθυπουργοί, κυρία Παπανδρέου-Παπαδάκη, αλήθεια είναι- συμβασιοποιήθηκε το έργο χωρίς, όμως, να έχει εξασφαλιστεί το οικόπεδο, στο οποίο θα έπρεπε να ανεγερθεί το νοσοκομείο. Υπήρχε μια εκκρεμότητα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το επιλύσαμε αυτό το χρονικό διάστημα.
Και πρέπει να δεχθείτε, κυρία συνάδελφε, ότι κάναμε το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα που μπορεί να κάνει η σημερινή γραφειοκρατία της χώρας. Καταφέραμε, λοιπόν, και ολοκληρώσαμε και υπήρχε το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Εκεί πράγματι το έργο, για το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, το οποίο επιτέλους θα ξεκινήσει -γιατί έχω να σας πω ευχάριστα νέα σήμερα- το οποίο εκτιμήθηκε γύρω στα 70.495.213 ευρώ, εκεί λοιπόν, το τεχνικό δελτίο που κατατέθηκε από το ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας, αφορά μόνο σε ένα τμήμα του ποσού αυτού, τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα, τα 47 εκατομμύρια είχε γραφτεί και είχε λεχθεί ότι θα πάνε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Γνωρίζουμε πολύ καλά και το ξέρετε και εσείς ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένα πρόγραμμα στερημένο, αποστερημένο θα έλεγα, και υπάρχει πρόβλημα να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχει η χώρα μας σήμερα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, ήταν δικαιολογημένες και οι δικές σας ερωτήσεις και η δική σας αγωνία, αλλά και κυρίως η αγωνία των πολιτών εκεί του Νομού Ευβοίας. Έτσι, λοιπόν, έπρεπε να βρεθεί μία λύση.
Και γνωρίζετε, όπως θα έχετε διαβάσει, την προηγούμενη εβδομάδα σε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δηλαδή μεταξύ του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Λοβέρδου, παρόντων και εμού και του κ. Θάνου Μωραΐτη, που είναι και ο αρμόδιος Υπουργός που τρέχει το πρόγραμμα, εκεί δόθηκε επιτέλους η λύση.
Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, αφού προηγούμενα –και πρέπει να ευχαριστήσουμε γι’ αυτό και το σημερινό Υπουργό Υποδομών τον κ. Βορίδη- σε επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ του κ. Λοβέρδου και του κ. Βορίδη, όπου τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης, ο Υπουργός Υποδομών, από το δικό τους  πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καταβάλλει και αυτός 7.700.000 ευρώ που θα συμπληρώσουν το ποσό. Και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Θάνος Μωραΐτης θα εκδώσει σχετικές αποφάσεις, οι οποίες θα δεσμεύουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Συνεπώς, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το έργο θα ξεκινήσει σύντομα και θα αρθούν και οι ενστάσεις της εταιρείας η οποία θα κατασκευάσει το έργο.
Κύριε Πρόεδρε, θα ζητήσω κλείνοντας, με την άδειά σας, να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη δευτερολογία μου για κάποια δημοσιεύματα που γράφτηκαν στο χθεσινό κυριακάτικο Τύπο και ιδιαίτερα στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», εκεί όπου υπάρχει μια αναφορά, υπάρχει ένα ρεπορτάζ που λέει ότι θα πωληθούν νοσοκομεία σε ιδιώτες, θα μεταφερθούν, θα αλλάξουν οι σχέσεις εργασίας. Με την άδεια σας, θα ήθελα να το διαψεύσω στο τέλος.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σήμερα λοιπόν μπορώ να πω ότι ξεκινάμε επιτέλους με το Νοσοκομείο της Χαλκίδας και βλέπουμε ένα θετικό αποτέλεσμα της συγκυβέρνησης, γιατί και εσείς ο ίδιος ομολογείτε ότι η υπογραφή διά χειρός Βορίδη μάλλον βοήθησε την όλη κατάσταση. Έτσι είναι. Να λέμε τα πράγματα όπως έχουν.
Εγώ θα πρέπει να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωσή σας. Πιστεύω ότι ήταν μια ειλικρινής και πραγματική ενημέρωση, κύριε Υπουργέ, όπως θέλω να το πιστέψει και ο ευβοϊκός λαός, ο οποίος όπως καταλαβαίνετε  έχει χάσει διαχρονικά –και πολύ δικαιολογημένα- και την εμπιστοσύνη του και την υπομονή του. Να ξέρετε δε ότι σήμερα αυτή την επίκαιρη ερώτηση την παρακολουθεί ο ευβοϊκός λαός γιατί το ενδιαφέρον του, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μέγιστο. Ο ευβοϊκός λαός όταν αρρωσταίνει, ζητάει το αυτονόητο, δηλαδή θέλει ένα νοσοκομείο, για να έχει το αποκούμπι του και τη σιγουριά του.
Βεβαίως, εγώ έχω αναλάβει την υποχρέωση να τον ενημερώσω επακριβώς για τις νέες σημερινές σας εξαγγελίες. Να πούμε, κύριε Πρόεδρε, ότι επιτέλους λύθηκε το θέμα με το οικόπεδο. Αυτό, στην κυριολεξία, το έχουμε κατοχυρώσει, αλλά φαίνεται ότι λύνονται και τα οικονομικά θέματα και εντός των ημερών θέλουμε να πιστεύουμε ότι ξεκινούν πάλι τα έργα, όπως έχει αναφέρει και η κατασκευάστρια εταιρεία.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να ξεκινήσουμε με τη διαβεβαίωση και την εξασφάλιση εκείνων των κονδυλίων από τις δημόσιες επενδύσεις, διότι –όπως πολύ σωστά αναφέρατε- ήταν άμεση η αντίδραση του κ. Βορίδη, ο οποίος τοποθετήθηκε στο να δώσει αυτό το κονδύλι από τις δημόσιες επενδύσεις για το Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Οι Ευβοείς τον ευχαριστούν, όπως ευχαριστούν και εσάς, γιατί όντως έχετε προσπαθήσει. Όμως –ας το πούμε έτσι- έπρεπε να υπάρξει συγκυβέρνηση, για να δούμε να κτίζεται το Νοσοκομείο της Χαλκίδας.
 Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, εγώ θέλω να πω το εξής: Εξασφαλίστε και απορροφήστε επιτέλους όλα εκείνα τα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α.. Έχω ιδιαιτέρως ασχοληθεί με τα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. και ξέρω ότι υπάρχουν για την υγεία πάνω από 700 εκατομμύρια που πρέπει να τα απορροφήσουμε αυτά τα δυο χρόνια. Αυτά τα χρήματα δεν είναι μόνο για τις υποδομές των νοσοκομείων μας, αλλά και για τον εξοπλισμό τους.
Θα ήθελα, λοιπόν, εδώ να σας παρακαλέσω πάρα πολύ παράλληλα με την κτιριακή αποκατάσταση του Νοσοκομείου Χαλκίδας από το Ε.Σ.Π.Α. να φροντίσετε –όπως και για όλα τα νοσοκομεία της πατρίδας μας, αλλά τώρα αναφέρομαι στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο- και για τα κονδύλια που θα αφορούν στην υλικοτεχνική του υποδομή. Ξέρετε ότι είναι συγκεκριμένα κονδύλια. Κτίζεται, λοιπόν, το Νοσοκομείο, αλλά παράλληλα φροντίζουμε για την υλικοτεχνική του υποδομή, ούτως ώστε όταν τελειώσει με το καλό το κτίριο να μην περιμένουμε την υλικοτεχνική υποδομή.
Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι εμείς παρακολουθούμε το θέμα. Όντως βλέπουμε ότι έχει μπει στην τελική του ευθεία. Νομίζω πως η πολιτεία οφείλει και εμείς οι Ευβοείς δικαιούμεθα και απαιτούμε ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο τέλεια εξοπλισμένο γιατί –θα το επαναλάβω άλλη μια φορά, το ξέρετε και εσείς πάρα πολύ καλά σαν γιατρός- το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας είναι η υγεία μας και αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε.
Ευχαριστώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Συμφωνώ, κυρία συνάδελφε, ότι η υγεία είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και γι’ αυτό προσπαθούμε και στο Υπουργείο αλλά και όλη η κυβέρνηση,  η κυβέρνηση Παπανδρέου. Νομίζω ότι -επειδή αναφερθήκατε στο ΕΣΠΑ- έχουμε σήμερα να παρουσιάσουμε ένα καλό ποσοστό απορρόφησης από το ΕΣΠΑ.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το διευκρινίζω. Θα έρθω και στη σημερινή. Είπα για την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου, κύριε Πρόεδρε, γιατί η σημερινή Κυβέρνηση, την οποία στηρίζουμε, όπως ξέρετε, με όλες μας τις δυνάμεις γιατί πρέπει να πετύχει το έργο της, έχει λίγες ημέρες ζωής.
Αναφέρομαι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα που είχα την τιμή για πάνω από δεκατέσσερις, δεκαπέντε μήνες να είμαι στο Υπουργείο Υγείας. Έχουμε προχωρήσει και είμαστε σε ένα καλό επίπεδο ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και όσο αφορά το βιοϊατρικό, τεχνολογικό εξοπλισμό για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, και όσο αφορά έργα κατασκευαστικά ή τον τομέα της πρόνοιας. Βεβαίως, πρέπει να τρέξουμε με περισσότερο εντατικούς ρυθμούς και αυτό κάνουμε.
Θα πω επίσης -επειδή αναφερθήκατε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας του Νομού Ευβοίας- κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε. Το νοσοκομείο αυτό θα παραδοθεί τελειωμένο με όλο τον εξοπλισμό. Θα γίνει δηλαδή η μεταφορά. Ο συμβατικός χρόνος είναι σαράντα οκτώ μήνες. Από ό,τι γνωρίζω και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, η ΔΕΠΑΝΟΜ τα τελευταία χρόνια καταφέρνει με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο να είναι πολύ κοντά σε αυτούς τους χρόνους. Είναι δεσμευτικοί οι χρόνοι.
 Έτσι, λοιπόν, να είμαστε γεροί θα περιμένουμε και θα δούμε. Η εμπειρία είναι μεγάλη. Μπορώ να σας πω από το νοσοκομείο που ήταν στην Καβάλα ότι όχι σε σαράντα οκτώ μήνες, αλλά σε πενήντα δύο, πενήντα τρεις μήνες μπήκαμε μέσα.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Γιατί, εσείς ήσασταν εκεί Υπουργός.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όχι πριν γίνω Υπουργός.
Θέλω να κλείσω και να πω κάτι, κύριε Πρόεδρε, σχετικά με αυτό που ανέφερε η συνάδελφος για το οικόπεδο και την πολύ μεγάλη περιπέτεια που είχε αυτή η ιστορία. Θέλω, λοιπόν, να αναφέρω τους τότε συναδέλφους όπως τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Μπεγλίτη, που βοήθησε πάρα πολύ και έπεισε, αν θέλετε, και τους εκπροσώπους των στρατιωτικών που είχαν τις αντιρρήσεις τους, τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Βενιζέλο, τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον κ. Σαχινίδη, τον κ. Δημήτρη Κουσελά, που πραγματικά σε χρόνο ρεκόρ για τη γραφειοκρατία της χώρας επιλύσαμε ένα δύσκολο πρόβλημα με την παραχώρηση του οικοπέδου.
Θέλω να κλείσω και να σας διαβεβαιώσω ότι το νοσοκομείο θα ξεκινήσει σύντομα. Σε λίγες ημέρες, ίσως την επόμενη εβδομάδα, η ΔΕΠΑΝΟΜ θα καλέσει την κατασκευάστρια εταιρεία, θα της δώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Είμαι βέβαιος ότι και αυτή θέλει να κατασκευαστεί γρήγορα το έργο και να πάψουμε να πληρώνουμε και αυτό το χαράτσι, που είπατε προηγούμενα.
Κύριε Πρόεδρε, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχει τελειώσει μια περιπέτεια ενός πολύ χρήσιμου και μεγάλου έργου, το οποίο πιστεύω ότι σύντομα θα ξεκινήσει.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θέλω να αναφέρω δύο λόγια γι’ αυτά που είπα στην αρχή της δευτερολογίας μου. Στη χθεσινή «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» γίνεται αναφορά σε εκτεταμένο ρεπορτάζ ότι υπήρχαν πληροφορίες από την επιτροπή σοφών ότι στο πόρισμά της –το κατέθεσε σήμερα στην τρόικα αλλά και στον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο- γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και προτείνεται να πουλήσουμε σε ιδιώτες νοσοκομεία, να υπάρξει αλλαγή των σχέσεων, να υπάρξουν απολύσεις, να υπάρξουν διαφορετικές σχέσεις εργασίας.
Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει στο πόρισμα της επιτροπής σοφών. Όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το δηλώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο, γιατί πολύ εύλογα δημιουργήθηκαν αμέσως ανησυχίες σε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Ίσα-ίσα, εμείς κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις. Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε την σπατάλη που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Κάναμε συνεργασίες μεταξύ νοσηλευτικών ιδρυμάτων -διατηρώντας το καθεστώς του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά- μόνο σε επίπεδο διοίκησης και συνεργασίας για τις προμήθειες για να έχουμε την απαραίτητη εξοικονόμηση.
Έχουμε, λοιπόν, προχωρήσει σε αυτές τις παρεμβάσεις, ίσα-ίσα για να στηρίξουμε και να κρατήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο σε μία μάλιστα περίοδο όπου έχει αυξηθεί, κύριε Πρόεδρε, η προσέλευση των πολιτών σε ποσοστό πάνω από το 25%, 27% στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
(ΑΜ)

(DE)
Το σύστημα ανταποκρίθηκε. Οι συνάδελφοι μου γιατροί και νοσηλευτές και όλο το προσωπικό των νοσοκομείων ανταποκρίνεται και καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού μας, καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών που προσέρχονται σε αυτό.
Θέλω να το δηλώσω κατηγορηματικά για να μην υπάρχουν είτε κενά, είτε να γίνεται παραπληροφόρηση που δημιουργεί ανησυχίες χωρίς λόγο.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε για την ανοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits