Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Μνήμη Θερμοπυλών 2012

Θερμοπύλες 2012

Ο κύκλος της φωτιάς

Καλοκαίρι. Αρχές Αυγούστου. Χαράζει ο ήλιος στην κορυφογραμμή του όρους Καλλίδρομου και ήδη η πρωινή δροσιά έχει αρχίσει να αραιώνει. Παράξενη αυτή η νηνεμία. Φουρτουνιασμένη θα ‘λεγες. Λες κι αυτές τις στιγμές ν’ αντιμάχονται δυο κόσμοι. Είναι τότε που μερικές φορές στα ριζά εκεί του βουνού, ανάμεσα στα διάσπαρτα λιθάρια αρχαίων οχυρώσεων, μπορεί κανείς να αφουγκραστεί την εισβολή ενός άλλου κόσμου στο παρόν. Η σιωπή της φύσης παλεύει με το μεταφυσικό. Ψίθυροι ηρώων και ήχοι μάχης αναδύονται από μία μακρινή διάσταση τόσο όμως αισθητή. Σκιές και πόνος κυριεύουν τον ορίζοντα. Για μερικά λεπτά πυρώνει το πεδίο μιας μάχης υπεράθνρωπης. Ήρωες, δαίμονες και Θεοί συγκρούονται μανιασμένα. Θλίψη και θάνατος νοτίζουν την ατμόσφαιρα και η ψυχή αναρριγά αιμόφυρτη. Κι ύστερα ένας άνεμος σβήνει ένα όνειρο. Ο ήλιος έχει ανατείλει για τα καλά πάνω από τις...
Θερμοπύλες.

Ένας χώρος που η ενέργειά του κυριεύει τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ένας τόπος ιερός όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Ίσως το ιερότερο σημείο όλης της Ευρώπης, καθώς το αίμα των Ελλήνων που πότισε αυτή εδώ τη γη, διαμόρφωσε και το μέλλον του Δυτικού πολιτισμού. Όχι τόσο γεωπολιτικά, αλλά κυρίως ηθικά. Οι Θερμοπύλες είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο. Δυστυχώς όμως δεν έχει αναδειχτεί όπως θα άρμοζε στο ιδεολογικό του μέγεθος. Μέχρι πρότινος μία θορυβώδης εθνική οδός διατάρασσε το πεδίο, ενώ ακόμη ο επισκέπτης βλέπει τους πυλώνες με τα ηλεκτροφόρα καλώδια της νεοελληνικής ασχήμιας να περνούν πάνω από το λιτό μνημείο των Θερμοπυλομάχων που έχει ανεγερθεί με δωρεές ομογενών και φιλελλήνων. Τίποτα όμως φαίνεται να μην μπορεί να αποφορτίσει την δυνατή ενέργεια αυτού του χώρου... Η φύση η ίδια έχει γίνει ο ιερός ναός των πεσόντων ηρώων.
Αυτό το φυσικό τοπίο είναι και το αληθινό δέος για τον επισκέπτη στις Θερμοπύλες. Η Ανοπαία ατραπός είναι το αρχαίο μονοπάτι που διέσχισαν οι Πέρσες για να φθάσουν στα νώτα των Θερμοπυλομάχων. Μονοπάτι δύσβατο, που ξεκινά από τον Ασωπό ποταμό και κατέληγε σε μικρή απόσταση από το τελευταίο στενό των Θερμοπυλών. Πεζοπορόντας αυτή την ίδια διαδρομή σήμερα μέσα από το Καλλίδρομο, βλέπει κανείς να εναλλάσσονται σπάνιες εικόνες άγριας ομορφιάς. Απόκρημνες πλαγιές και επιβλητικά δάση συνθέτουν το αισθητικό φόντο του αρχέγονου θρύλου. Είναι μία εικόνα μαγικοθρησκευτική.
Πέρα από τον χρόνο....
Πολιτισμική ταυτότητα και παγκοσμιοποίηση

Η Επιτροπή Μνήμης Θερμοπυλών ήταν μία πρωτοβουλία νέων που τις τελευταίες χρονιές άρχισε να συγκεντρώνει νεολαία από όλη την Ελλάδα στις Θερμοπύλες, κατά τις αρχές του Αυγούστου, για να μεταδώσουν διαφορετικά την σημασία της μάχης των Θερμοπυλών. Μετουσιώνοντας τον αντίλαλο της μάχης του 430 π.Χ. σε μία βαθύτερη στάση ζωής για μια... «άλλη» νεολαία, σήμερα... Θερμοπύλες σημαίνει Αντίσταση.
Οι σύγχρονοι «Πέρσες» είναι μία παγκόσμια οικονομικο-πολιτική κυριαρχία με όπλα μη συμβατικά, τα οποία απειλούν με εξαφάνιση τις πολιτισμικές ταυτότητες και την διαφορετικότητα, ενώ ταυτόχρονα απειλούν με οικονομική και πνευματική σκλαβιά τους λαούς του κόσμου. Η ανθρωπότητα οδηγείται σε έναν νέο και πιο σκοτεινό μεσαίωνα. Και σήμερα οι Μηδίσαντες είναι παντού γύρω μας, ναρκωμένοι από τον δυτικό τρόπο ζωής, από την απατηλή κουλτούρα των κυρίαρχων. Τo υλιστικό ιδεολογικό ρεύμα έχει εξελιχθεί σε ένα πολύπλοκο σύστημα αποπροσανατολισμού και ευνουχισμού των πολιτών του, προσφέροντάς τους, εν πολλοίς συνειδητά, κατανάλωση, αστραφτερά θεάματα και οικονομική εξάρτηση, μετατρέποντας τους αργά αλλά σταθερά σε λοβοτομημένα, πειθήνια οικόσιτα όντα. Στο σύγχρονο χρηματιστήριο αξιών, οι άνθρωποι βιώνουν τον αργό τους θάνατο ανίκανοι να σταθούν όρθιοι στα στενά νέων Θερμοπυλών.
Το «Μολών Λαβέ» συμβολίζει το αδούλωτο πνεύμα. Οι Θερμοπύλες διδάσκουν πως η δύναμη της ψυχής των λίγων και ελεύθερων μπορεί να συντρίψει τους ισχυρούς και τις ορδές των εθελούσιων σκλάβων τους. Τιμούμε ανθρώπους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ που έπεσαν πιστοί στον Νόμο της Σπάρτης, σε μία εκπληκτική υπέρβαση της πρόσκαιρης ατομικότητας υπέρ της κοινότητας. Οι Θερμοπύλες δεν είναι μία στείρα προγονολατρεία, αλλά μία διάθεση ζωτική, μία ψυχική θύελλα που πέρα από τον χρόνο, έρχεται να δώσει ζωντάνια και αυτοπεποίθηση σε έναν κόσμο που παραπαίει χαμένος στον λαβύρινθο της απελπισίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits