Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Καλύτερο κλίμα στην αγορά ελαιολάδου


Καλύτερο κλίμα στην αγορά ελαιολάδου



Ελπίδες για αυξημένη τιμή του ελαιολάδου τη φετινή παραγωγική περίοδο, φέρνουν οι πληροφορίες από την Ισπανία για σημαντική μείωση της παραγωγής στη χώρα της Ιβηρικής που μπορεί να φτάσει και στο 50%.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοπαραγωγικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), Γιώργος Μιχελάκης, αναφερόμενος στην άνοδο των τιμών που ήδη παρατηρείται σημειώνει: «Οι τιμές επιτέλους αρχίζουν να ανεβαίνουν στην Ισπανία αλλά ελαφρώς και στην Ελλάδα, αλλάζοντας την πολύχρονη καθοδική πορεία τους σε ανοδική.

Η ευχάριστη αυτή εξέλιξη που άρχισε να φαίνεται αμυδρά από τις αρχές Ιουλίου στην Ισπανία και προχωρεί με διακυμάνσεις μέχρι σήμερα, οφείλεται προφανώς στις εκτιμήσεις για σημαντική μείωση της Κοινοτικής παραγωγής και ελπίζεται ότι μπορεί να συνεχιστεί αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις τύπου καρτέλ των μεγάλων Βιομηχανιών και αν δεν συμβάλλουν σε αυτές οι τοπικοί μεσάζοντες».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη οι τιμές στην Ισπανία μετά τα μέσα Αυγούστου από 2,10 έως 2,22 ευρώ το κιλό ανάλογα την ποιότητα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που η τιμή έφτασε στα 2,32 το κιλό. Την ίδια περίοδο στην Κρήτη κυμάνθηκαν από 1,85 έως 2,10 ευρώ το κιλό και στην Πελοπόννησο έφτασαν μέχρι 2,20 ευρώ το κιλό.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ επισημαίνει ότι «η εμφάνιση ανοδικών τάσεων την περίοδο αυτή, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί οι αγοραπωλησίες ελαιολάδου κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, συνήθως σταματούν η περιορίζονται. Το γεγονός επομένως αντανακλά την «αγωνία» κάποιων Βιομηχανιών να εξασφαλίσουν προϊόν, εξαιτίας των πληροφοριών που δίδουν κυρίως Αγροτικές Οργανώσεις της Ισπανίας, για σημαντικά μειωμένη παραγωγή της χώρας την ερχόμενη περίοδο».

................................................

Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) / 23.8.2012
www.paseges.gr/el/news/Kalytero-klima-sthn-agora-elaioladoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits