Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ποιος ήταν ο Τσολάκογου που θυμήθηκε ο Καζάκης;


Image
Λογικό ήταν να ενοχλήσει τον Α/ΓΕΕΘΑ η σκληρή κριτική που του άσκησε ο Δημήτρης Καζάκης για την παρουσία του στο γερμανικό νεκροταφείο σε εκδήλωση της Γερμανικής πρεσβείας. Η αναφορά στον πρωθυπουργό της κατοχής ήταν ατυχέστατη  σύγκριση.

Το ΓΕΕΘΑ με ανακοίνωσή του διατύπωσε την θέση του κάνοντας λόγο για "προσβλητικότατους χαρακτηρισμούς κατά του Αρχηγού"

Ποιος ήταν ο Τσολάκογλου; Ένας …υπαξιωματικός που εκτός από στρατηγός έφθασε να γίνει και πρωθυπουργός των δυνάμεων κατοχής.

Κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό και στη συνέχεια εισήλθε στη Σχολή Υπαξιωματικών από την οποία αποφοίτησε την 7η Ιουλίου του 1912 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού. Το 1940, ήταν αντιστράτηγος και διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού στην Δυτική Μακεδονία.

Μετά την επίθεση των Γερμανών κατά της Ελλάδος , ο Τσολάκογλου και ορισμένοι άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού έλαβαν την απόφαση, χωρίς έγκριση ,, για συνθηκολόγηση.


Ο ίδιος στα απομνημονεύματα του,έγραψε :
«Ευρέθην αντιμέτωπος ιστορικού διλήμματος : Ή ν' αφήσω να συνεχισθή ο αγών και να γίνη ολοκαύτωμα, ή υπείκων εις τας παρακλήσεις όλων των ηγητόρων του στρατού ν' αναλάβω την πρωτοβουλίαν της συνθηκολογήσεως... "Τολμήσας" δεν υπελόγισα ευθύνας... Μέχρι σήμερον δεν μετενόησα δια το τόλμημά μου. Τουναντίον αισθάνομαι υπερηφάνειαν.»


Στις 30 Απριλίου του 1941 και ώρα 11 το πρωί, ο Τσολάκογλου ορκίσθηκε πρωθυπουργός. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 1942.


Μετά την απελευθέρωση, ο Τσολάκογλου συνελήφθη και φυλακίσθηκε στις φυλακές Αβέρωφ,. Παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο, κατηγορούμενος για παράνομη συνθηκολόγηση που είχε προβεί . Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια.

Πέθανε το 1948.

Οι φωτογραφίες είναι από επίσκεψή του στην Κρήτη ,στο μνημείο που είχαν φτιάξει οι Γερμανοί για τους νεκρούς αλεξιπτωτιστές τους κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης.





Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Μέτρα 3,6 δισ. ζητεί η τρόικα - Θρίλερ με την επιστροφή

Άφαντη και χωρίς ημερομηνία επιστροφής στον ορίζοντα η τρόικα, ενώ χάσμα μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών για το δημοσιονομικό κενό του 2015, ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ. Πάντως, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει "μονομερώς" το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ως το τέλος της εβδομάδας.

Στελέχη της τρόικας εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξει νέος κύκλος διαβουλεύσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να χαθεί το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή, στο νέο προϋπολογισμό θα προβλέπεται η επίτευξη του στόχου 3% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και η υπέρβαση φέτος στο 1,8% του ΑΕΠ.

Για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει παρεμβάσεις στα σκέλος των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ που οδηγούν σε εξοικονομήσεις που κινούνται από 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, η τρόικα εκτιμά ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 3% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ.


http://www.nooz.gr/economy/metra-36-dis-zitei-i-troika---8riler-me-tin-epistrofi

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits